Category
Stage

Cyrano de Bergerac

by Edmond Rostand
Translation into Swedish: Göran E. Eriksson

 

Stage Director: Johannes Schmid
Stage design: Paul Garbers
Costume design: Maria Gyllenhoff
Music: Toni Dobrzanski
Choreography: Anna Holter
Fencing Choreography: Rikard Svensson
Light design: Andreas Fuchs
Make up: Siv Nyholm
Dramaturge: Henrietta Hultén
Photo: Emmalisa Pauly
Producer: Agnete Krabbe, Thora Norgård, Lisa Erikstam

 

With: Dilan Amin, Elle Kari Bergenrud, Jesper Bark Brandin, Li Brådhe, Göran Dyrssen, Josefin Iziamo, Alexander Jubell, Karin Lithman, Rikard Svensson, Johannes Wanselow and the musicians Caroline Karpinska, Julie Tandrup Kock, Anders Mortensen.

 

Premiere: 19th of september 2020, Malmö Stadsteater (Hipp)

 

www.malmostadsteater.se

 

 

Press Comments

 

Johannes Schmids regi lägger en lätt ironiserande stilisering i replikföringen, förstärkt av Maria Gyllenhoffs historiskt stilenliga kostymer som försetts med kragar, krås och kravatter utformade som vita ark med handskrivna texter på. Samtidigt läggs en filmiskt flödande rytm av en trio med cello, violin och piano, som finns med på scen hela tiden och spelar Toni Martin Dobrzanskis suggestiva musik. Ljusdesignen av Andreas Fuchs lägger varma, stämningsskapande färgfält i rött, grönt och blått. Bild och ljud samverkar på så sätt i ett modernt, sammansatt scenspråk som balanserar pjäsens verbala utsvävningar. Genom den fyndiga ramberättelsen i scenografen Paul Garbers underbara boksal är denna Cyrano de Bergerac dessutom en hyllning till den gemenskap som odlas genom bibliotek och bildning. Det är vackert och upplyftande. (Theresa Benér, Svenska Dagbladet)
https://www.svd.se/darfor-ska-vi-bry-oss-om-en-krigande-franske-poet

 

Ett underbart sceniskt koncept! Uppsättningen förmedlar verkligen teatermagi!
(Kristina Lindquist, Sveriges Radio P1 Kultur)
https://sverigesradio.se/avsnitt/1570607

 

På Hipp har ramhandlingen förlagts till ett nutida bibliotek där en samlign udda indivier samlats till en läsecirkel kring Rostands drama. Det är ett mycket lyckat grepp – både för att knyta pjäsens tematik till samtiden och som ett sätt att få fart på dramatiken. (…) Ja, det är stundtals teatermagi som uppstår. (Oline Stig, Sydsvenskan)
https://www.sydsvenskan.se/2020-09-20/bade-teatermagi-och-angslig-komik-i-cyrano-de-bergerac?fbclid=IwAR1vVrolBJHJikXQjSLFhmGtgNcFdptnAceysUDLr4kwC3c-JKuyVLtUiyA

 

Intensiv och dramatisk Cyrano med överraskande scenografi. (…) Och det var fler än jag som förstulet torkade bort en tår ur ögonvrån i slutscenen, där för övrigt Johannes Wanselow briljerar! (Sophie Lossing, Skånska Dagbladet)
https://www.skd.se/2020/09/20/intensiv-och-dramatisk-cyrano-med-overraskande-scenografi/?fbclid=IwAR2JIRWosUQwItdrau0xjiGH9L1853i0EymFZobQItfq1nQxapJOpo2SP6o

 

Kärlek och längtan, utseende och osäkerhet. På Malmö Stadsteaters stora scen Hipp har man i regissör Johannes Schmids och dramaturg Henrietta Hulténs särpräglade, högst roande och finstämda uppsättnig låtit drat utspela sig på ett folkbiliotek! Briljant! (Martin Lagerholm, Kristianstadsbladet)
https://www.kristianstadsbladet.se/kultur/klassiker-som-fartfyllt-aventyr-162367e5?fbclid=IwAR3G5mcw8mSOQVGlVeZu2jdEGSG_WNKQqaDqEZgB5xcL0kx1PYdtG4cruEQ

 

Frågan ligger narcissistiskt starkt i tiden och regissören Johannes Schmid gör rätt i att ta den på fullaste allvar. (…) Uppslaget roar och sätter från start en komplicerande ram kring titelrollen. Det är läsecirkelns halvsunkige outsider som blir till den passionerade Cyrano, han som förser Christian med brev han skrivit, som gör Roxane betagen och får henne att vilja ha mer. (…) Det drar ett vackert och trosvisst stråk genom Schmids tolkning som lätt förenar sig med handlingens fantasterier över slagfält och stolta gascoignare, kärleksmöten på tre man hand och stilla ögonblick av höviska samtal.

 

Wanselow förträffligt Cyrano! (David Richter, Sveriges Radio P4)
https://sverigesradio.se/artikel/7558024