by Heinrich von Kleist, adaption for the stage by Johannes Schmid
Stage Director: Johannes Schmid
Choreography and co-director: Anna Holter
Stage & Costume design: Annika Tosti
Music: Rikard Borggård
Light Design: Anders Shorty Larsson
Producer: Ulrika Holmgaard
With: Elina du Rietz, Hanna Hurtig, Zardasht Rad and Leo Goldmann (live-electronics)
A SCENIT produktion in cooperation with TEATER GILJOTIN
with support of Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Goethe-Institut Schweden, Kulan Stad Stockholm
Premiere: 19th of november 2020, Teater Giljotin Stockholm
Michael Kohlhaas, en resande hästhandlare på 1500-talet, måste lämna två av sina finaste och dyraste hästar som pant vid en tull i Sachsen. När han ska hämta tillbaka sin egendom på vägen hem, känner han knappt igen sina slitna djur. När hans dräng berättar att han hindrades från att mata hästarna och till slut misshandlades grovt och jagades bort, vill Michael inget annat än rättvisa. Han kräver skadestånd i domstolen men rättegången saboteras av korrupta adelsmän. Kohlhaas förlorar processen. Hans älskade hustru försöker febrilt att tala för sin man vid hovet men dör av skador hon då åsamkas av några vakter. Så tar Michael Kohlhaas rätten i sina egna händer.
Hans fanatiska raseri ska med tiden göra att han förlorar allt; sin familj och all sin egendom. Han eldar upp hela städer och hänger sig åt ett brutalt barbari: ”Må rättvisa ske, om så världen måste gå under!”. Michael, en i grunden vanlig och fredlig person, säger upp sitt samhällskontrakt.
Biljetter: www.kulturbiljetter.se
Press Comments
Se till att skaffa biljetter, i den tyska hästhandlaren Michael Kohlhaas alltmer urspårade revolt mot överheten ljuder distinkta ekon av 2020-talets vredeskulturer. Ett bloddrypande och ovanligt lyckat möte mellan berättarteater och hämnddrama där Zardasht Rad imponerar i titelrollen.” (Johan Hilton i Dagens Nyheter om Kohlhaas!)
Kompromisslös teater om maktens övergrepp. Johannes Schmid regisserar ett stycke episk teater utan onödiga samtidsblinkningar. (…) Det är fint att Kohlhaas inte görs till en entydig hjältefigur. Insikten är snarare att när våldet eskalerar finns till slut ingen oskyldig. Ingen rättvis dom. (Amelie Björk, Aftonbladet)
Som en saga bollar skådespelarna berättelsen sig emellan, träder in och ut ur roller. Det är ett avväpnande och vackert tilltal, som gör oss desto mer hudlösa för de ohyggliga dåden då de väl kommer. Rikard Borggårds i grunden behagliga musik är oförutsägbar, ibland direkt hotfull. Något som förstärks också i Anna Holters följsamma koreografi, som med enkla medel får fatt i våldets väsen. Regissören Johannes Schmid har renodlat berättelsen och det vi möter är en stilstudie i våldets problematik och ondskans komplexitet. (…) Kohlhaas är en moralitet, som i sin enkelhet kan få oss att upptäcka mekanismerna och eventuellt lära oss hantera dem. (Anna Hedelius, Sveriges Television)
Utan att peka med hela handen påminner Kohlhaas om moderna, komplicerade, konflikter och ger oss chockartade skildringar som leder till tankar om lag, rätt och nåd. Enkelt och effektivt. (Sara Granath i Svenska Dagbladet om Kohlhaas!)