Category
Stage

Paranoid Park

after a novel by Blake Nelson

 

Adaption for the stage: Johannes Schmid
Stage Director: Johannes Schmid
Stage and Costume Design: Paul Garbers
Music: Toni Martin Dobrzanski
Light Design: Sven-Erik Andersson
Make Up: Robin Davidsson
Dramaturge: Henrietta Hultén
Choreographic Consult: Anna Holter
Photography: Emmalisa Pauly

 

with: Magdi Saleh, Josefin Iziamo, Karim Rasched, Alexander Jubell and Toni Martin Dobrzanski (keys, electronics, guit)

 

Premiere: 22nd of november 2018, UNGA MALMÖ STADSTEATER

 

Det var en olycka. Alex menade inte att döda säkerhetsvakten, det var självförsvar. Men det finns ingen som kan backa upp hans historia. Ingen visste ju ens att han var där!

 

Alex är en ganska vanlig och snäll 16-årig kille. Han brottas med vardagliga tonårsproblem och älskar att skejta. Alex börjar hänga i skejtparken Paranoid Park, ett laglöst land för skejtande tonåringar. Tillsammans med en skejtkompis hoppar de på ett tåg i farten men blir upptäckta av en säkerhetsvakt. Tumult uppstår, vakten ramlar av tåget och dödas. Brott, skuld och rädsla – har Alex förstört hela sitt liv nu? Hur ska han hitta tillbaka till sitt vanliga liv igen om han inte berättar?

 

www.malmostadsteater.se

Press Comments

 

„Johannes Schmid iscensätter Paranoid park, efter Blake Nelsons ungdomsbok och Gus van Sants filmatisering, mycket häftigt, fysiskt och explosivt. (…) Helt enastående är Magdi Saleh som Alex. Han har en närvaro och intensitet som bränner genom rollen och får en att nästan glömma teatern. Kräkkänslan av minnesbilderna, rycken från det som inte går att undkomma, ångesten i ögonen, det skaver inte, det bränner, hårt och fast“ (Barbro Westling i Aftonbladet)
https://www.aftonbladet.se/kultur/teater/a/p68O6o/avbrutna-drommar-om-helg-fest-och-ligga?fbclid=IwAR2OwHr7o-xHfNM8DhEEqGyicMAhCpn8HjW9KsVu3Oaw9dgYSi3MqIW2bxA

 

„Klaustrofobiskt drama som lever mycket i mötet mellan det vardagliga, lätt igenkännbara tonårslivet och det stora existentiella dramat (…) Konstnärligt något trubbigare och samtidigt ett nog så lämpligt diskussionsunderlag för de högstadieelever som har turen att få se denna starka uppsättning på skoltid.“ (Boel Gerell i Sydsvenskan)
https://www.sydsvenskan.se/2018-11-23/knivskarpt-om-ogonblicket-da-livet-vander?fbclid=IwAR2rGDpYCeXUcgIiVrW1kmUlyUeVQEtLpUe9CPbju9fckawZ751yj4Bn3Mk

 

„Tempofylld och känsloladdad föreställning, full av imponerande rollgestaltningar (…) Jag tycker mycket om Paranoid Park och viljan att göra det inre till något vi kan se, känna och ta del av.“ (Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet)
https://www.skd.se/2018/11/23/inre-kanslotumult-fangas-fint-pa-scen/?fbclid=IwAR3ykjQfdLbRa_hwvs329W0uagKIzNudgMUxp_s2cyrrHTTx8Ll9itlC5i0